Bij het zoeken naar de beste matras kom je al snel voor een keuze te staan: wat is de gewenste hardheid van jouw nieuwe matras? Zonder enige kennis over wat voor jou de juiste keuze is, is het lastig om hierover een beslissing te maken.
In dit artikel helpen wij jou in enkele minuten de juiste hardheid voor jouw matras te bepalen.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
Static and dynamic content editing
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
How to customize formatting for each rich text
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
De hardheid van een matras verwijst naar het gevoel dat je ervaart als je erop ligt. Zak je weg in de matras of rust je er bovenop? Ervaar je veel ondersteuning en tegendruk, of merk je dat de materialen zich vormen naar de rondingen van je lichaam? Dit zijn slechts enkele van de punten waar je naar kunt kijken om te bepalen of een matras zacht, middelhard of stevig is.
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de mate van hardheid van een matras, denk hierbij onder andere aan de gebruikte materialen en de opbouw van de matras. Hoewel het verward wordt, zijn ondersteuning en stevigheid twee afzonderlijke eigenschappen. De stevigheid wordt bepaald door de comfortlaag, terwijl de ondersteuning vooral wordt bepaald door de matraskern. Dit betekent dat een matras tegelijkertijd zacht en ondersteunend of juist stevig en niet-ondersteunend kan zijn.
De hardheid van een matras, die met name door de comfortlaag wordt bepaald, is over het algemeen ontworpen om drukpunten, zoals de heupen en schouders, te dempen. Dikkere comfortlagen, gemaakt van meerdere conforme materialen, geven de matras een zachter gevoel, terwijl dunnere lagen gemaakt van minder kneedbare materialen bijdragen aan een steviger oppervlak.
Waarom is de hardheid van een matras belangrijk?
De juiste hardheid kiezen is belangrijk om rug- en nekklachten te voorkomen. De verschillende gradaties zijn namelijk geschikt voor andere typen slapers. Zo heeft een buikslaper een andere hardheid nodig dan een zijslaper.
De verschillende gradaties hardheid
Om stevigheid te begrijpen, worden matrassen vaak gescoord op een “hardheidsschaal”. In Nederland zie je vaak de termen H1 tot en met H5 terug, maar de totale internationale schaal heeft een bereik van 1-10. Een matras die een 1/10 scoort, is de zachtste matras verkrijgbaar en een matras die een 10/10 scoort, is de stevigste.
Hieronder gaan we verder in op de verschillende scores in de range. Maar eerst kijken we hoe zachte, middelharde en stevige matrassen eigenlijk aanvoelen.
Zacht Op een zachte matras ervaar je niet te veel tegendruk, wat betekent dat je je er waarschijnlijk meer “in” dan “erop” voelt. Zachtere matrassen hebben over het algemeen de voorkeur van zijslapers of mensen die wat extra comfort nodig hebben bij de schouders, heupen en onderrug. Dit type wordt gekenmerkt door matrashardheid H2. Extra zacht is ook mogelijk, maar de matrassen met classificatie H1 kom je vrijwel niet tegen.
Middelhard Hoewel je op een middelharde matras misschien nog een beetje wegzakt, heb je meer kans dat het voelt alsof je gedragen wordt. Om die reden kunnen middelharde matrassen geweldig zijn voor combinatieslapers of rugslapers, aangezien deze groepen veel baat hebben bij een beetje extra mobiliteit. Als je hiernaar op zoek bent, kijk dan naar matrashardheid H3.
Hard Op een harde matras moet elk deel van je lichaam recht op het bed liggen met voldoende tegendruk. Strikte buikslapers en mensen in en hogere gewichtsklasse kunnen de extra ondersteuning dat ze van deze structuren krijgen waarderen. Hiervoor kies je matrashardheid H4 of H5.
Wat is de juiste hardheid voor mij?
Wat de juiste hardheid voor jou is, is afhankelijk van jouw slaappositie, lengte/gewicht en uiteindelijk ook wat je prettig vindt. Niet iedereen vindt het gevoel van wegzakken in een bed prettig.
Onderstaand een schema van de hardheden en de verschillen.
Om zeker te weten dat een matras bij jouw wensen aansluit, is het handig om een matras te kopen met een proefperiode. Zo kun jij lang genoeg testen of de matras echt naar wens is.