1. Geen proefslapen
Koop nooit een matras van een merk wat je niet de mogelijkheid geeft om proef te slapen. Helaas zie ik nog steeds heel veel verkopers van matrassen die geen proefslaap periode aanbieden. Dit is natuurlijk ontzettend ouderwets. Als goede aanbieder van matrassen bied je dan ook altijd een proefslaap periode aan van tenminste 30 dagen en het liefst 100 dagen. Maak als consument ook goed gebruik van deze proefslaapperiode. Je lichaam heeft namelijk altijd drie tot vier weken nodig om te wennen aan een nieuwe matras.
2. Goedkoop is duurkoop
Ik wil absoluut niet zeggen dat een goede matras per se ook een dure matras moet zijn. Over het algemeen geldt echter wel dat duurdere merken gebruik maken van betere materialen. Dit betekent een betere tijk en kwalitatief beter schuim of betere veren. Goedkopere matrassen zijn vaak pocketvering of binnenvering matrassen. Deze zijn goedkoper te produceren, maar de matrassen gaan ook minder lang mee. Ook zijn de voorwaarden veel minder gunstig voor jou als consument. Bij goedkope matrassen mag je vaak niet proefslapen of krijg je het geld terug in waardebonnen als je de matras terugstuurt in plaats van het geld teruggestort op je rekening. Je zit dan nog steeds vast aan hetzelfde merk en dat is natuurlijk niet wat je wilt.
3. Niet letten op je gewicht
Een ander belangrijk ding om rekening mee te houden is je eigen lichaamsgewicht. Een matras geeft namelijk een goede ondersteuning voor mensen met een bepaald gewicht. Een goede matras is geschikt voor mensen met een gewicht tussen de 50 en 130 kilo. Ben je lichter of zwaarder, dan kan het zijn dat je nieuwe matras toch niet de juiste ondersteuning biedt. Let dus goed op! Er worden namelijk ook matrassen verkocht die een veel kleinere gewichtsklasse bieden. Bij goedkopere matrassen kom je vaak tegen dat de matrassen slechts voldoende ondersteuning bieden aan mensen met een lichaamsgewicht tussen de 60 en 90 kilo.
4. Je laten beïnvloeden door winkelpersoneel
Bij het kopen van een matras kan je zoals gezegd niet over één nacht ijs gaan. Veel mensen trekken dan ook van winkel naar winkel om maar zoveel mogelijk informatie bijeen te sprokkelen. Een veelgemaakte fout die ik dan ook voorbij zie komen is dat klanten zich laten beïnvloeden of zelfs intimideren door verkopers in de winkel. Verkopers staan in de winkel in de eerste plaats om hun eigen waar te verkopen. Een echt gevalletje van: ´wij van WC-eend adviseren WC-eend´. Wat je te horen krijgt in de winkel is dus lang niet altijd waar. Kijk daarom goed op onafhankelijke forums op het internet en ga af op de tests van onafhankelijke instanties als de Consumentenbond.
5. Te veel onderzoek
De laatste fout die ik veel voorbij zie komen bij matrassen kopers is dat men zich helemaal suf googlet. Natuurlijk is een grondig onderzoek belangrijk, maar pas wel op. Er zijn ongeveer 50.000 verschillende matrassen te koop in de wereld. Deze kan je nooit allemaal met elkaar vergelijken. Zorg er dus voor dat je vooral niet te veel onderzoek doet naar de matras, maar vooral naar de voorwaarden. Het allerbelangrijkste is dat je de tijd krijgt om zelf een matras thuis uit te proberen, zodat je je eigen oordeel kunt vellen. Een matras moet je thuis kunnen uitproberen en als je deze terugstuurt moet je je aankoopbedrag terugkrijgen. Een paar weken thuis op de matras slapen is nog altijd de beste test die je kunt doen!
Klaar om een nieuwe matras te kiezen?
Top 5 Beste Matrassen →